Hituran kaivoksen sulkemisurakka on myös BK-Hydrometan kiinnostuksen kohteena vedenkäsittelyn osalta. Olimme 4.5.2017 muiden mukana tutustumassa alueeseen. Keskipohjanmaa-lehti uutisoi asiasta 10.5.

Kaivoksen jätealtaiden valuma-alue on melkein 10 hehtaaria ja projektiin tarvitaan eri toimialoja. Yhteen altaista on ennen ajettu jarosiittisakkaa sinkkitehtaalta Kokkolasta. Penkereen läpi on päässyt vuotamaan vettä maastoon sekä pohjavesiin. ” Tähän urakkaan kuuluu ojien ja putkien uusiminen siten, että luonnonvedet erottuvat pois altaiden suotovesistä, puhdistusjärjestelmien uusiminen ja kuivimpien jätealtaiden peittäminen. Ongelmana on altaiden sisältämä vesi, joka pitää kuivattaa pois ennen kuin altaita voi peittää. Urakkaan kuuluu myös työmaatien ja huoltotien rakentaminen pumppaamolle, allaspenkereiden raivaus ja penkereistä löytyvien putkien purkaminen pois”, Timo Karjalainen kertoi artikkelissa.

Ensimmäisessä vaiheessa pyritään estämään Kalajoen vesien pilaantumista ja aloitamaan sulkeminen. Vaiheen toivotaan olevan vuoden 2018 lokakuun lopussa.

Artikkelin pääset lukemaan tästä